Heinäkuu 2014

EU:ssa edessä työntäyteinen syyskausi

Taas on se aika vuodesta, kun Suomi hiljenee heinäkuuksi kesälomien viettoon. EU:ssa sen sijaan eletään varsin hektistä aikaa myös heinäkuussa ennen Keski-Euroopan lomakuukautta elokuuta. Eikä tämä vuosi ole poikkeus – päinvastoin!

Ylimääräistä vipinää tuo uuden parlamentin järjestäytyminen ja edessä oleva komissaarien vaihtuminen. Nykyinen komissio haluaa hattuunsa vielä viimeiset sulat ja puhdistaa pöytäänsä lakiesityksistä.

Komissio julkaisee heinäkuun alkupuolella merkittäviä aloitteita vedoten siihen, että suurin osa niihin liittyvästä työstä on tehty ennen parlamenttivaaleja. Tulossa on esimerkiksi laaja paketti, joka sisältää kolme tiedonantoa: kiertotalouspaketti, kestävä rakentaminen ja kestävä ruokaketju. Paketista poikii useita direktiivien tarkistusehdotuksia. Uudistuksia on odotettavissa ainakin pakkausdirektiiviin, kaatopaikkadirektiiviin ja jätepuitedirektiiviin.

Neuvoston puolella Italia on tarttunut heinäkuun alusta hanakasti puheenjohtajuusnuijaan. Työn alla on ainakin edellä mainitut kolme tiedonantoa direktiiviehdotuksineen, jotka esitellään epävirallisessa ministerineuvostossa heinäkuun loppupuolella.

Italia jatkaa myös biopolttoaineiden kestävyyttä tarkentavan nk. ILUC-direktiiviehdotuksen käsittelyä. Jäsenmaat pääsivät kyseisestä direktiiviehdotuksesta yhteisymmärrykseen kesäkuussa, ja nyt sopua yritetään hieroa parlamentin kanssa.

Vuoden 2030 energia- ja ilmastotavoitteita tuskin pöyhitään heinäkuussa. Juhannuksen jälkeen pidetyssä Eurooppa-neuvostossa aiheesta keskusteltiin, mutta varsinaiseen läpimurtoon ja päätöksiin tähdätään lokakuun Eurooppa-neuvostossa, jossa neuvoston päätelmiin pyritään kirjaamaan EU:n tavoitteet evästykseksi joulukuussa Limassa kokoontuvalle YK:n ilmastosopimuksen osapuolikokoukselle.

Eli syksystäkin näyttää tulevan työntäyteinen ja mielenkiintoinen. Sitä ennen on kuitenkin syytä lomailla perusteellisesti ja kerätä voimia tuleviin koitoksiin.

Aurinkoista kesää kaikille!

Heinäkuu 2014

Helena Vänskä
toimitusjohtaja
Öljyalan Keskusliitto