Blogi
| 09.02.2017

Heja Norden - eläköön pohjoismainen yhteistyö!

Otsikon huudahduksesta muistuu mieleen vanha vitsi, jossa pohjoismaalaiset tekivät tiivistä yhteistyötä heivaten ei-pohjoismaalaisen matkustajan ulos lentokoneesta hätätilanteessa ilman laskuvarjoa, kun niitä ei riittänyt kaikille. Vaikka vitsit ovat vitsejä, on tosielämässäkin tällä hetkellä havaittavissa merkkejä pohjoismaisen yhteistyön tiivistymisestä entisestään useammalla eri sektorilla. Itse olen sen havainnut konkreettisesti pohjoismaisissa tapaamisissa liittyen liikenteeseen ja polttoaineisiin.

Yhteiseen ongelmaratkaisuun rohkaisee se, että kaikissa ”pohjoisissa” maissa eli Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa on samantyyppinen ilmasto ja yhdyskuntarakenne. Lisäksi väestön sijoittuminen on samankaltaista: laajassa ja harvaan asutussa maassa etäisyydet ovat pitkiä ja todellisia kaupunkikeskittymiä on harvakseltaan. Jätän tässä tarkastelussa suosiolla ulkokehälle pienen ja tiiviisti asutun Tanskan, joka sitä paitsi tuntuu nykyisin löytävän helpommin yhteisen sävelen Saksan kanssa.

Edellä mainittujen maiden yhtäläisyyksien lisäksi myös pohjoismaisessa ajattelutavassa on paljon samaa: konkretian, tehokkuuden ja tulosten tavoittelu sekä halu ratkaista asioita realistisista lähtökohdista, alhaalta ylöspäin. Tällä hetkellä tällainen lähtökohta on lähes terapeuttista vastapainoa EU:n paljolti harrastamalle top-down -ajattelulle.

Ehkä vähän yllättäenkin myös pohjoismaiden liikenteen polttoainepainotuksissa löytyy hyvin samankaltaisia tavoitteita. Tähän saakka Suomi ja Ruotsi ovat kisanneet vuorovedolla EU:n kärkipaikasta liikenteen biopolttoaineissa, mutta kuinka moni on tiennyt, että öljymaana – ja myös sähköautomaana – pidetty Norja on kaikessa hiljaisuudessa asettanut yhtä kunnianhimoiset biopolttoainetavoitteet kuin Suomi: 20 prosenttia vuonna 2020.

Tämän tyyppisellä pohjoismaisella yhteistyöllä on paljon annettavaa: nyt on mahdollista esitellä muulle maailmalle riittävän laaja biopolttoaineiden demonstraatioalue ja tiivistää pohjoista dialogia entisestään, kohti vieläkin puhtaampaa yhteistä säveltä.

Helena Vänskä
toimitusjohtaja
Öljy- ja biopolttoaineala ry