Blogi
| 10.04.2017

Kipin kapin kattilakaupoille!

Kotoilu ja ruoanlaitto joukolla perheen ja ystävien kanssa on muotia. Lehdet ja netti suorastaan pursuavat reseptejä moneen makuun, ja mainokset houkuttelevat kattilaostoksille. Monissa öljylämmitystaloissa on kuitenkin mietittynä ja tänä vuonna useissa myös jo tehtynä isompi kattilaostos: uuden sukupolven öljykattila - ja hyvä niin, energiatehokkuus paranee!

Aikansa palvelleen öljykattilan vaihto vähemmän energiaa kuluttavaan ja vähäpäästöisempään nykykattilaan on vaivattomin ja edullisin tapa saneerata öljylämmitysjärjestelmä. Noin 25 vuotta palvellut kattila alkaa lähestyä tiensä päätä. Öljypolttimen tyypillinen tehokas käyttöikä on puolestaan noin 15 vuotta.

Kattilaostos nielee toki euroja, mutta säästöjäkin syntyy energiatehokkuuden parantuessa: nykykattiloiden hyötysuhdetaso huitelee 95 prosentin tasolla. Vaihdettavan kattilan iästä riippuen uusi tuo 10-30 prosentin säästön öljynkulutukseen. Eikä sovi unohtaa sitä, että asumisen mukavuus lisääntyy: ei ole pelkoa lämmityksen reistailusta kesken lämmityskauden, ja lämmintä käyttövettä riittää tarpeen mukaan.

Keskimääräisen talon öljyn vuosikulutus on 2000-luvulla pudonnut noin 2900 litrasta noin 2300 litraan, kun öljylämmittäjät ovat uusineet kattiloita ja tehneet talossaan muita energiatehokkuutta parantaneita toimia. Lukuisat lämmittäjät pärjäävät vielä vähemmällä öljyllä, kun käyttävät öljyn rinnalla uusiutuvaa energiaa.

Tänä keväänä kattilakaupoille ja sitä kautta kodin energiatehokkuutta parantamaan hoputtelee myös Lämmitysenergia Yhdistyksen ja kattila- ja poltinvalmistajien yhteinen kampanja.

Öljylämmittäjiä opastetaan etsimään sopiva lähin öljylämmitysurakoitsija LEY:n sivujen Urakoitsijahausta www.ley.fi. Ammattinsa taitavat kattilavalmistajat ja urakoitsijat löytävät kuhunkin kiinteistöön parhaiten soveltuvan uuden kattilan ja osaavat opastaa öljylämmittäjää muutenkin.

Ja lopuksi: on hyvä muistaa, että öljylämmitysjärjestelmän hallittu, suunniteltu saneeraus tulee aina edullisemmaksi kuin pakon edessä ja kiireessä tehty – onko kattilanvaihto ajankohtainen, oletko jo laittanut asian alulle?

Eero Otronen
erityisasiantuntija
Öljyalan Palvelukeskus Oy