Blogi
| 29.12.2017

Kohti valoisaa tulevaisuutta

Vuoden vaihtuessa on tapana tarkastella kuluneen vuoden saavutuksia ja listata odotuksia ja toiveita tulevalle vuodelle.

Nykyisin selkeän tilinpäätöksen tekeminen menneestä vuodesta on ainakin energiasektorilla lähes mahdotonta, koska poliittiset ja lainsäädännölliset prosessit ovat pitkälti lähtöisin EU:sta ja kestävät poikkeuksetta useita vuosia. Samalla kuitenkin tehtaillaan uusiakin aloitteita jatkuvalla syötöllä, kuin liukuhihnalta. Prosesseissa mukana olevien onkin kehitettävä aivan uudenlaisia taitoja keskeneräisyyden sietämiseksi ja totutettava itsensä joskus suunnattomastikin ärtymystä aiheuttavaan hitauden momenttiin.

Hyvä selviytymiskeino on pyrkiä muuttamaan näkökulmaa niin, että perille pääsyn tavoittelun sijaan nauttii myös matkalla olosta. Tämä vanha neuvo sopii elämänohjeeksi yleisemminkin, mutta myös EU-maailmaan.

Eli nautitaan kaikista pienistä matkan varrella saavutetuista osavoitoista, ollaan tyytyväisiä tilaisuuksista, joissa pystymme tuomaan Suomen osaamista ja ratkaisuja esille EU-neuvotteluissa, ja iloitaan siitä, että EU:n ilmasto- ja energiapaketti 2030 näyttää kuitenkin vähitellen kehittyvän sellaiseen suuntaan, että se antaa tilaa lähtökohdiltaan erilaisten jäsenmaiden erilaisille ratkaisuille.

Liikenteen osalta tähyilen vuotta 2018 valoisalla mielellä: edistyneet biopolttoaineet tunnustetaan valmisteilla olevassa EU-lainsäädännössä tärkeäksi keinoksi päästöjen vähentämisessä. Sähköautoihin kohdistuvista odotuksista huolimatta autokanta uudistuu hitaasti edessä olevalla runsaan kymmenen vuoden ajanjaksolla vuoteen 2030, joten tarvitsemme myös jo olemassa olevaan autokantaan soveltuvia ratkaisuja.

Suomessa on tehty hyvää ja tiivistä yhteistyötä eri toimijoiden kesken, jotta tämä ajatus on saatu läpi EU:ssa. Haluankin esittää lämpimät kiitokset kaikille prosesseihin eri vaiheissa osallistuneille ponnisteluista yhteisen tavoitteen hyväksi.

Positiivisella asenteella Uuteen Vuoteen 2018!

Helena Vänskä
toimitusjohtaja
Öljy- ja biopolttoaineala