Blogi
| 05.09.2016

Polttonesteet tarkasti standardoitu – ja hyvästä syystä

Standardointi saattaa monen mielestä tuntua jo sananakin tylsältä, mutta ei pidä antaa termin hämätä. Hiukan mutkikkaan ja kovin virallisen oloisen sanan takaa löytyy kansainvälisesti toimiva järjestelmä, joka lisää tuotteiden yhteensopivuutta ja turvallisuutta, suojelee kuluttajaa ja ympäristöä sekä helpottaa kansainvälistä kaupankäyntiä.

Otetaanpa esimerkiksi vaikka liikenteen polttonesteet. Ne on standardoitu ja standardoidaan tarkkaan, monestakin syystä.

Polttonesteen ominaisuuksilla on hyvin merkittävä vaikutus auton moottorin toimintavarmuuteen, polttonesteen kulutukseen ja pakoputkesta tuleviin päästöihin. Polttonesteen koostumus vaikuttaa sekä moottorin käyttöikään että polttonesteen kulutusmäärään. Polttonestestandardeja laadittaessa perimmäisenä pyrkimyksenä on maksimoida toimintavarmuus ja käytettävyys sekä minimoida polttonesteen kulutusta ja päästöjä.

Polttonesteiden kaupalliset laatuvaatimukset on määritelty standardeissa. Standardit laaditaan yhteistyössä polttonesteen valmistajien, autonvalmistajien ja viranomaisten kesken. Täälläkin käytettävät polttonesteiden laatustandardit valmistellaan Eurooppalaisessa standardisoimisjärjestössä (CEN), jossa myös suomalaiset polttonesteasiantuntijat osallistuvat aktiivisesti standardien laadintaan.

Polttonesteitä kehitetään jatkuvasti. Tällä hetkellä bio-osuuden nostaminen polttonesteissä muodostaa merkittävän osan standardointityötä. Kussakin polttonesteessä käytettävän biokomponentin koko elinkaari tuotannosta ajoneuvon päästöihin selvitetään standardointiprosessin aikana, ja käyttöön otettavien biokomponenttien tulee olla kestävästi tuotettuja. Suomalaiset polttonestealan yritykset tekevät jatkuvaa kehitystyötä tällä saralla ja ovatkin alansa huippuja maailmassa.

Polttonesteiden laatuvaatimusten standardointi on jatkuvaa ja erittäin pitkäjänteistä työtä. Asiantuntijat selvittelevät tässä vaiheessa jo toimivuutta ja päästöjä sellaisten polttonesteiden osalta, jotka tulevat käyttöön vasta useamman vuoden päästä.

Öljy- ja biopolttoaineala ry on Suomen Standardisoimisliiton SFS:n toimialayhteisö. Järjestön vastuulla on muun muassa öljytuotteiden standardointi. Kaikki järjestön vastuulla olevat standardointikohteet sekä paljon muuta standardointitietoa löytyy Öljy- ja biopolttoainealan verkkosivuilta.

Virpi Nummisalo
Erityisasiantuntija
Öljy- ja biopolttoaineala