Blogi
| 28.12.2016

Positiivisella asenteella ja aktiivisella otteella energiavuoteen 2017

Vuonna 2017 Suomella on tuttu tilanne edessä: EU:ssa käsitellään energiaan ja ilmastoon liittyviä lainsäädäntöehdotuksia, joiden lopullinen muoto ratkaisee kansallisen liikkumavaran vuoden 2030 energia- ja ilmastotavoitteissa.

Tässä vaiheessa on jo selvää, että valitettavan kauas on tultu niistä ajoista, jolloin EU:n jäsenmailla oli valta tehdä omat energiaratkaisunsa, omista luontaisista lähtökohdistaan. Komission uusiutuvaan energiaan liittyvien ehdotusten perusteella näkee, että edessä on valtava työmaa, johon tarvitaan kaikkien tahojen - virkamiehistä ja poliitikoista edunvalvojien asiantuntijoihin - aktiivista otetta, jotta Suomen kannat saavat näkyvyyttä ja tukea neuvottelujen kulisseissa ja itse neuvotteluissa.

Tehtävä ei ole yksinkertainen, sillä samanaikaisesti on vaikutettava paitsi ”sylttytehtaaseen” eli ehdotukset tehneisiin komission virkamiehiin ja komissaareihin, myös neuvostoon eli muihin EU-jäsenmaihin saman mielisten kumppaneiden löytämiseksi. Lisäksi EU:n päätöksentekoprosessin monipolvisuus ja kolmikantaisuus edellyttää, että keskustelut EU-parlamentin avainedustajien kanssa on aloitettava samanaikaisesti, jotta kaikki kolme päätöksenteossa mukana olevaa tahoa – komissio, neuvosto ja parlamentti – on aukottomasti katettu.

Uusiutuvan energian käytössä Suomi on jo nyt EU-maiden kärkikastia monellakin mittarilla mitattuna. Neuvottelujen lopputulokseksi on saatava sellaista lainsäädäntöä, joka ei vaaranna hyvää kehitystä, vaan voimme jatkossakin hyödyntää luontaisia mahdollisuuksiamme täysimääräisesti.    

Edessä on pitkä polku: perille ei päästä vuonna 2017 - ja tuskin vielä pariin, kolmeen seuraavaan vuoteenkaan. Suomalaiset ovat kuitenkin perinteisesti olleet hyviä kestävyysurheilussa, joten yhteen hiileen puhaltamisella, positiivisella asenteella ja perisuomalainen ujous unohtaen meillä on hyvät mahdollisuudet päästä maaliin voittajana. Kyseessä on 50 kilometrin hiihtokilpailuun verrattavissa oleva koitos, ja nyt ollaan suunnilleen 10 kilometrin kohdalla. Kisa ratkeaa lopullisesti vasta viime metreillä.

Helena Vänskä
toimitusjohtaja
Öljy- ja biopolttoaineala ry