Blogi
| 28.08.2017

Suomi 100 – entäpä öljylämmityksen sydän?

Suomi viettää koko kuluvan vuoden satavuotisjuhlia lukemattomin erilaisin tapahtumin, ja kyllä sadan vuoden merkkipaalua kannattaakin juhlia. Vuosien vierimisestä puhuttaessa öljylämmittäjän puolestaan kannattaa ehdottomasti tietää lämmitysjärjestelmänsä sydämen öljykattilan ikä – vietetäänhän nyt myös kattilanvaihtovuotta.

Öljykattilat ovat kyllä perinteisesti varmatoimista tekniikkaa, mutta sataa vuotta ne eivät toki säily kunnossa! Uutta kattilaa on syytä alkaa vähintäänkin harkita silloin, kun entinen saavuttaa neljännesvuosisadan iän.

Myös liian suurelta tuntuva öljynkulutus kielii uuden kattilan tarpeesta. Muitakin ennusmerkkejä voi olla: verkostopaine laskee, vettä joutuu jatkuvasti lisäämään, käyttövettä ei tunnu riittävän tarpeeksi, tekninen tila on kuuma, liitoksissa on vuotojälkiä, varolaitteet vikaantuvat.

Vaihdettavan kattilan iästä riippuen uusi kattila tuo 10-30 prosentin säästön öljynkulutukseen ja lisää sitä paitsi asumisen mukavuuskerrointa: järjestelmä ei reistaile lämmityskauden keskellä juuri, kun suku kokoontuu taloon syntymäpäiville, ja lämmintä vettä riittää isommallekin saunaporukalle.

Huomattava etu on myös nykykattiloiden noin 95 prosentin hyötysuhdetaso. Korkea hyötysuhde tarkoittaa suomeksi sanottuna sitä, että uudet kattilat ovat selvästi energiatehokkaampia kuin vanhat.

Keskimääräisen talon öljyn vuosikulutus on 2000-luvulla pudonnut noin 2900 litrasta noin 2300 litraan, kun kattiloita on uusittu ja taloissa on tehty muita energiatehokkuutta parantaneita toimia. Lukuisissa kiinteistöissä pärjätään vielä vähemmällä öljyllä, kun öljyn rinnalla käytetään uusiutuvaa energiaa.

Öljyalan energiatehokkuussopimusten aikana on päivitetty kaikkiaan reilut 120 000 vanhaa öljykattilaa uusiin, mutta arviolta parikymmentä tuhatta yli-ikäistä kattilaa vaatisi nyt pikaisesti tilalle energiatehokkaamman uuden kattilan. Ammattilainen kattilanvaihtoon löytyy esimerkiksi Lämmitysenergia Yhdistyksen urakoitsijahausta www.ley.fi.

Eero Otronen
erityisasiantuntija
Öljyalan Palvelukeskus Oy