Blogi
| 05.07.2017

Tosielämässä harvoin ”one size fits all”

Nyt on taas se aika vuodesta, kun Suomessa valmistaudutaan innolla viettämään heinäkuista kesälomaa, ellei lomalle jääty jo juhannuksesta. Samalla koko muu EU-alue puolestaan puskee töitä vimmatusti muun muassa uusiutuvan energian uudistetun paketin kimpussa ennen Keski-Euroopan elokuista lomakautta – jolloin Suomessa jo palataankin takaisin töihin.

Onkohan muuten koskaan vakavasti selvitetty, mitä kaikkia seurauksia Suomen ja Keski-Euroopan epätahtisesta lomailusta aiheutuu - ja ehkä se Suomen kuuluisa lyhyt kesäkin saattaisi olla elokuussa vähän lämpimämpi! Eli mihin niitä kansalaisaloitteita lomakauden synkronoinnista voisikaan lähettää?

Lomakuukauden lisäksi Suomi kulkee EU:n kanssa epätahdissa monella muullakin sektorilla. Tosin se on luonnollistakin, koska meillä on täällä aivan erilaiset olosuhteet kuin tiiviisti asutussa, pinta-alaltaan pienehköjen jäsenmaiden tilkkutäkkimäisessä Keski-Euroopassa.

Liikenteen ratkaisuissa todetaan usein, että Suomen tulisi ottaa mallia esimerkiksi Alankomaista. Tosiasia kuitenkin on, että Suomi on kumpuileva ja pinta-alaltaan yli kahdeksan kertaa isompi maa kuin Alankomaat. Lisäksi Alankomaissa asuu yli kolme kertaa enemmän ihmisiä kuin Suomessa.

Kun maiden asukasluku suhteutetaan pinta-alaan, asuu Alankomaissa yli 400 henkeä neliökilometrillä ja väestö levittäyttyy tasaisesti koko maahan. Suomessa puolestaan on noin 16 henkeä neliökilometrillä väestön jakautuessa hyvin epätasaisesti maan eri osiin. On siis luonnollista - ja ihan järkeenkäypää - että näin erilaisissa olosuhteissa myös liikenneratkaisut eroavat toisistaan. Tosielämässä harvoin, kesämekot mukaan luettuna, ”one size fits all”.

Vaikka tätä kirjoittaessani oman lomani alkuun on enää pari päivää ja tummat pilvet kerääntyvät taivaalle sadetta luvaten, toivotan kaikille heinäkuussa lomaileville rentouttavia kesäpäiviä. Ja erityisen lämpimät kesäterveiset niille lukuisille Suomen etuja valvoville virkamiehille ja edunvalvojille, jotka joutuvat vielä jäämään heinäkuuksi sorvin ääreen työstämään uusiutuvan energian pakettia: jos yhtään lohduttaa, niin elokuuksi on luvattu aurinkoa!

Helena Vänskä
toimitusjohtaja
Öljy- ja biopolttoaineala ry