Uutiskirjeartikkeli | 18.05.2018

Kansainväliset öljymarkkinat – toukokuu 2018

Yhdysvaltain irtautuminen Iranin kanssa tehdystä ydinsulkusopimuksesta on siirtänyt katseet öljymarkkinoilla geopolitiikkaan. Tapahtuman vaikutus öljyn hintaan oli monien asiantuntijoiden mukaan maltillinen, koska asiaa oli ennakoitu. Toukokuun puolivälissä Brent-raakaöljy maksoi noin 78 dollaria barrelilta. Keskeisten öljytuotteiden maailmanmarkkinahinnat ovat nousseet selvästi edelliskuukaudesta.

Iranin öljynvientiin, joka on tällä hetkellä noin 2,4 miljoonaa barrelia päivässä, voi liittyä jatkossa epävarmuuksia. Vuonna 2012 sanktioiden tultua voimaan Iranin öljyn vienti aleni 1,2 miljoonaa barrelia päivässä. Öljynviejämaiden järjestö Opec on kuitenkin ilmoittanut pystyvänsä paikkaamaan tilannetta, jos Iranin öljynvienti supistuisi.

Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n toukokuun öljymarkkinaraportissa öljyn kysynnän kasvuennuste aleni 0,1 miljoonaa barrelia edelliskuukaudesta eli 1,4 miljoonaan barreliin päivässä, ja kysyntä tänä vuonna olisi 99,2 miljoonaa barrelia päivässä. Öljytynnyri eli barreli on 159 litraa.

Öljyn hinta, Yhdysvaltain raakaöljyvarastot

Brent-raakaöljyn hinta oli tammikuussa 2016 alhaisimmalla tasolla yli kymmeneen vuoteen eli noin 28 dollaria barrelilta. Sen jälkeen hinta alkoi vaihtelevasti nousta, saavutti 60 dollarin tason viime vuoden lokakuussa ja 70 dollarin tason kuluvan vuoden tammikuussa.

Helmikuussa Brent-raakaöljyn hinta laski alimmillaan noin 62 dollariin barrelilta, mutta on noussut kevään aikana toukokuun puoliväliin mennessä noin 78 dollariin barrelilta.

Yhdysvaltain raakaöljyvarastot olivat toukokuussa samalla tasolla kuin kuukautta aiemmin. Varastoissa on noin 435 miljoonaa barrelia öljyä, kun määrä vuosi sitten oli noin 520 miljoonaa barrelia.

Yhdysvaltain energiahallinto EIA ennustaa toukokuun energiakatsauksessaan Brent-raakaöljylaadun hintakeskiarvon olevan tänä vuonna 71 dollaria barrelilta ja ensi vuonna 66 dollaria barrelilta. Kuluvan vuoden ennuste on noussut edelliskuukaudesta seitsemän dollaria ja ensi vuoden ennuste kolme dollaria barrelilta.

Yhdysvaltalaisen raakaöljyn viitelaadun WTI:n hintakeskiarvon EIA ennustaa olevan tänä ja ensi vuonna noin viisi dollaria barrelilta alhaisemmalla tasolla kuin Brent. Luvut ovat nousseet dollarin edelliskuukaudesta.

Keskeisten öljytuotteiden maailmanmarkkinahinnat ovat nousseet selvästi edelliskuukaudesta.

Bensiinin maailmanmarkkinahinta oli toukokuun puolivälissä noin 745 dollaria tonnilta (huhtikuussa noin 690 dollaria) ja dieselöljyn noin 690 dollaria tonnilta (huhtikuussa noin 640 dollaria). Kevyen polttoöljyn maailmanmarkkinahinta oli noin 670 dollaria tonnilta (huhtikuussa noin 630 dollaria) ja raskaan polttoöljyn noin 425 dollaria tonnilta (huhtikuussa noin 370 dollaria).

Kansainvälinen katsaus tauolla kesä-heinä-elokuun

Kansainväliset öljymarkkinat -katsaus ei ilmesty myöskään verkossa kesä-, heinä- ja elokuussa, jolloin Öljy- ja biopolttoainealan uutiskirje on kesätauolla.

Lisätietoja: Öljy- ja biopolttoaineala ry, Helena Vänskä, toimitusjohtaja, puh. 040 581 6786

18.05.2018

Huolto- ja automaattiasemia oli Öljy- ja biopolttoaineala ry:n tilastossa vuoden 2017 lopussa kaikkiaan 1 848. Vuoden aikana huoltoasemien määrä pieneni jonkin verran ja automaattisemien määrä puolestaan kasvoi.

Asemien...

18.05.2018

Euroopan öljynjalostusteollisuuden järjestö FuelsEurope on julkaissut tulevaisuusvision 2050, joka sisältää näkemyksiä siitä, miten ja millä edellytyksillä voidaan kehittää ja tuottaa vähähiilisiä polttonesteitä. Ne ovat kuitenkin yksi...

18.05.2018

Öljysäiliöiden täyttöputkien loputkin vanhat sakaraliittimet tulee vaihtaa nykyvaatimukset täyttäviin nokkavipuliittimiin kesäkuun loppuun mennessä. Ilmaputken kunto ja koko kannattaa myös tarkistaa liitinvaihdon yhteydessä. Vanhoilla...

18.05.2018

Öljy- ja biopolttoaineala ry:n uutiskirje on kesätauolla kesä-, heinä- ja elokuussa. Uutiskirjeen lopussa on aina linkkejä kuluttajahintaseurantaan ja muutamiin muihin tilastoihin, ja tilastot päivittyvät verkkosivuille...

18.05.2018

Öljy- ja biopolttoaineala ry:n ja Öljyalan Palvelukeskus Oy:n toimisto on heinäkuussa kiinni kaksi viikkoa 9.-20.7.2018.

23.04.2018

Viimeistään nyt on aika käynnistää suunnittelu öljylämmitysjärjestelmän tai jonkin sen osan päivittämisestä ajan tasalle, jos remontin haluaa tehtäväksi ennen kesälomakauden alkua. Remonttikokonaisuus kannattaa suunnitella huolella alan palveluja...

23.04.2018

Mökkikauden vähitellen alkaessa nestekaasuliedet ja -grillit otetaan käyttöön talven käyttötauon jälkeen. Myös veneilijät, karavaanarit ja muut retkeilijät käyttävät usein nestekaasulaitteita. Laitteet ovat turvallisia, kunhan niitä käytetään...

23.04.2018

Öljy- ja biopolttoainealan koulutuskalenterissa on toukokuun lopulla täysin uudistettu seminaari: entinen Nestekaasun käytönvalvojapäivät on päivitetty...

23.04.2018

Huoltoasema-alan laaja kansainvälinen messutapahtuma UNITI expo järjestetään jälleen tänä vuonna Stuttgartissa Saksassa, tällä kertaa toukokuun puolivälissä. Ammattimessut tarjoavat kävijöille laajan katsauksen tämän päivän huoltoasematoiminnan...

23.04.2018

Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n huhtikuun öljymarkkinaraportissa öljyn kysynnän kasvuennuste säilyi ennallaan edelliskuukaudesta eli 1,5 miljoonassa barrelissa päivässä, jolloin kysyntä vuonna 2018 olisi 99,3 miljoonaa barrelia päivässä....

Sivut