Huoltoasemat

Huoltoasemaverkosto - liikenteen mahdollistaja

Suomen vajaat pari tuhatta huolto- ja automaattiasemaa ja lähes 700 raskaan liikenteen jakelupistettä muodostavat liikenneväylien varsille tärkeän energianjakeluverkoston, joka mahdollistaa niin henkilöautoliikenteen kuin tavaraliikenteen toiminnan ympäri vuorokauden vuoden kaikkina päivinä.

Polttoaineiden jakelutoiminta on vuosikymmenten kuluessa hioutunut tehokkaaksi järjestelmäksi, jota alan toimijat jatkuvasti myös kehittävät. Kaikkien tielläliikkujien käytössä olevien huolto- ja automaattiasemien lisäksi on erityisesti raskaalle liikenteelle suunnattuja jakelupisteitä, joista osa toimii huoltoasemien yhteydessä ja osa on erillisiä jakelupaikkoja.

Kun tankkaa liikennepolttonesteitä, tankkaa myös biopolttoaineita

Tänä päivänä jokainen autoaan tankkaava tankkaa aina myös biopolttoaineita, koska kaikki jakelussa olevat liikenteen polttonesteet sisältävät enemmän tai vähemmän biokomponentteja.

Tankkaus hoituu muutamissa minuuteissa, ja tämän päivän energiatehokkailla autoilla yhdellä tankkauksella pääsee normaaliajossa satoja, ellei jopa tuhat kilometriä.

Huoltoasemat muuttuvat tarpeiden mukaan

Huoltoasematoiminta sopeutuu aikaan ja muutoksiin, kuten muukin yritystoiminta. Huoltoasemien tarjonta on vuosien mittaan monipuolistunut, kun huoltoasemat ovat kehittyneet vastaamaan yhteiskunnan ja asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin.

Nykyisin huoltoasemien kirjo vaihtelee automaattiasemista isoihin liikennemyymäläkokonaisuuksiin. Automaattiasemat ilmestyivät Suomessa katukuvaan 1990-luvun alussa, ja niiden lukumäärä on lisääntynyt vuosi vuodelta.

Kahviloita, kauppoja, autonpesupalvelua

Polttoaineiden myynnin lisäksi monilla huoltoasemilla on nykyisin paljon muita toimintoja, kuten kahvila- ja ravintolapalveluita sekä päivittäistavarakauppoja ja erilaisia palvelupisteitä.

Autonpesupalvelut ovat monilla huoltoasemilla tärkeä osa toimintaa. Auton pesettäminen huoltoasemalla on suositeltavaa ympäristön kannalta, koska ammattimaisessa pesussa käytetään vain hyväksyttyjä pesuaineita ja huoltoasemat huolehtivat jätevesien käsittelystä määräysten mukaisella tavalla.

Myös auton huoltoa on tarjolla edelleen lukuisilla huoltoasemilla, vaikka huoltotoiminta onkin pitkälti siirtynyt autojen merkkiliikkeisiin ja muihin huoltoliikkeisiin, kun nykyisten autojen tekniikka vaatii erityisosaamista. Samalla autojen huoltovälit ovat pidentyneet.

Maanlaajuisesti ajatellen huoltoasemaverkosto toimii myös tärkeänä työllistäjänä, joka tarjoaa paikallisesti vaihtelevan määrän erityyppisiä pitempi- tai lyhyempiaikaisia työmahdollisuuksia.

Huoltoasemien määrä

Öljy- ja biopolttoaineala ry:n tilastossa huoltoasemien ja automaattiasemien yhteenlaskettu kokonaismäärä oli vuoden 2017 lopussa 1 848. Näistä huoltoasemia, joilla on henkilökuntaa, oli 744. Automaattiasemien lukumäärä oli 1 104.

Erikseen tilastoidaan raskaalle liikenteelle suunnatut jakelupisteet, joita oli 679. Osa raskaan kaluston dieselpolttoaineen tankkauspisteistä toimii huoltoasemien yhteydessä ja osa on erillisiä jakelupaikkoja.

Öljy- ja biopolttoaineala on kerännyt huoltoasematilastoonsa 31.12.2017 jäsenyhtiöiltään tiedot Nesteen, ABC-ketjun, St1:n ja Shellin sekä Teboilin verkostoista. Tilastossa on lisäksi Suomalaisen Energiaosuuskunta SEOn tiedot. Suomessa on lisäksi yksittäisiä muita huoltoasemia ja liikennepolttonesteiden jakelupisteitä.