Öljynjalostus

Petrokemiallinen teollisuusprosessi

Öljynjalostus on petrokemiallinen teollisuusprosessi, joka alkaa raakaöljyn sisältämien suolojen ja muiden epäpuhtauksien poistolla.

Seuraavaksi raakaöljy jaetaan tislaamalla jakeiksi eli eri lämpötiloissa höyrystyvät hiilivedyt erotellaan toisistaan. Tislauksessa raakaöljy esikuumennetaan putkiuuneissa 355-370 Celsius-asteeseen, jolloin noin 80 % raakaöljystä höyrystyy.

Tislaus kolonneissa

Varsinainen tislaus tapahtuu kymmeniä metrejä korkeissa kolonneissa. Niitä kuumennetaan, jolloin bensiini ja sitä kevyemmät jakeet höyrystyvät. Ne johdetaan pois kolonnin yläosasta. Jalostuksen ensimmäisessä vaiheessa syntyy myös nestekaasua.

Bensiiniä raskaammat keskitislejakeet eli petroli ja kaasuöljy (= kevyt polttoöljy ja dieselöljy) lauhtuvat, ja ne otetaan pois kolonnin sivu-ulosotoista. Raskaammat jakeet eli raskas polttoöljy, bitumi ja pohjaöljy johdetaan pois kolonnin pohjalta.

Jakeiden jatkojalostus

Jakeiden kemiallisia rakenteita muutetaan ja niiden jalostusarvoa nostetaan erilaisten jalostusoperaatioiden ja prosessien avulla. Tärkeimmät niistä ovat tislauksen ohella rikinpoisto, reformointi ja krakkaus. Nykyaikaisissa jalostamoissa on lukuisia erilaisia jatkojalostusyksiköitä.

Öljynjalostuksessa syntyy monipuolinen valikoima erilaisia öljytuotekomponentteja. Osa niistä, esimerkiksi nestekaasuina käytettävät butaani ja propaani sekä lentopetroli, myydään sellaisenaan.

Öljytuotteet ovat seoksia

Suurin osa kuluttajille toimitettavista öljytuotteista on seoksia, jotka on sekoitettu tarkan kaavan mukaan jalostuksesta saatavista komponenteista ja lisäaineista. Esimerkiksi bensiini on seos, joka koostuu yli kymmenestä erilaisesta komponentista.

Raakaöljyn jakotislauksesta ja muista jatkojalostusyksiköistä saadaan dieselöljyjakeita ja kevytpolttoöljyjakeita. Näitä kutsutaan myös yhteisnimellä kaasuöljyksi.

Kevyitä öljytuotteita, mm. bensiinit, petrolit, dieselöljyt ja kevyet polttoöljyt, kutsutaan usein kirkkaiksi tuotteiksi tai kevytöljytuotteiksi.

Raskaita öljytuotteita, mm. raskaat polttoöljyt ja bitumit, kutsutaan mustiksi tuotteiksi tai raskasöljytuotteiksi.