Öljy- ja biopolttoainealan näkemyksiä hallitusohjelman tavoitteisiin

 

Öljy- ja biopolttoainealan näkemyksiä hallitusohjelman tavoitteisiin. Lokakuu 2015 (pdf) >

Pääministeri Juha Sipilän hallituksen ohjelmaan on kirjattu tavoitteiksi muun muassa puolittaa tuontiöljyn käyttö kotimaan tarpeisiin 2020-luvun aikana, kannustaa tuontiöljyn korvaamisen lämmityksessä päästöttömillä, uusiutuvilla energiavaihtoehdoilla sekä nostaa liikenteen uusiutuvien polttoaineiden osuus 40 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

Öljy- ja biopolttoaineala julkaisi 6.10.2015 näkemyksiä hallitusohjelman tavoitteisiin. Öljy- ja biopolttoaineala katsoo, että tavoitteet öljyn kotimaan käytön puolittamisesta ja liikenteen uusiutuvien polttoaineiden lisäämisestä ovat rohkeita ja haastavia. Öljyn eri käyttösektoreilla on erilaiset mahdollisuudet vähentää öljyn käyttöä. Liikenteessä on suurin potentiaali, mutta esimerkiksi lämmityksessä öljyn käyttö on jo vähentynyt merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden kuluessa.

Suurimmat mahdollisuudet toteuttaa hallituksen kärkihanketta, joka tähtää hiilettömään, puhtaaseen ja uusiutuvaan energiaan kustannustehokkaasti, saavutetaan liikenteessä energiatehokkuuden ohella nestemäisillä biopolttoaineilla, joilla on jo olemassa valmis jakeluverkosto.

Öljy- ja biopolttoainealan kannanotossa taustoitetaan öljytuotteiden asemaa Suomessa ja tuodaan esille erilaisia verotus- ja muita näkökohtia, jotka täytyy ottaa huomioon, kun hallitusohjelman tavoitteisiin pyritään.